Moster Ellen og motorcykel i chokolade

Fra By&Kultur magasinet
Frederiksberg Chokolade fylder 90 og holder traditionerne ved lige. Men nye smagsoplevelser finder også vej, f.eks. lakrids og hindbær i chokoladen.

Fødselsdag og jul er to gode grunde til at besøge den udsøgte chokoladebutik på Frederiksberg Allé og ejeren gennem 18 år, chocolatiér Tina Jacobsen, er fyldt med chokoladehistorier.

”Mange af mine kunder kommer med bestillingsopgaver og indtil videre er den mærkeligste et oversavet jagtgevær i chokolade. Jeg spurgte ikke lige hvorfor. En anden kunde ville have et nøgent marcipanægtepar på toppen af sin bryllupskage, det var sjovt”, fortæller Tina.

Det har forpligtet at overtage en butik med mange traditioner, opskrifter og trofaste kunder. Da Tina overtog i 1996, havde butikken stået tom et års tid og var noget forfalden og kunderne var væk. Som trækplaster fik Tinas egen BMW 1200 kubik motorcykel fast plads foran butikken og det trak de mandlige kunder til. Desværre blev den stjålet ved højlys dag. Nu er BMWen foreviget i en chokolademotorcykel med fyld.

Det grønne net  

De gamle kunder dukkede så småt op igen og spurgte efter ”fruen selv” og sagde ”lille De, er der ikke en mere moden ekspedient”. Bag disken stod den 24årige Tina, lidt klatøjet for hun knoklede dag og nat og sov ind i mellem i butikken. Men det gik strygende op mod den første jul, og det kunne ses på bunken af pengesedler, der voksede i det grønne net bag disken. En aften skulle Tina nå toget hjem, hun kom for sent og faldt i søvn på en bænk på hovedbanegården. Da det næste tog kom, sprang hun af sted  – uden det grønne net. En dame råbte hende efter hende og pegede på det grønne net, det stod under bænken. Det var heldigt, for det indeholdt ugers omsætning, som hverken var bundtet eller talt. Der var 200.000 kr. Siden har Tina overladt den slags til andre.

Den billige smag  

Det hele begyndte den 2. november 1923, da de to søstre Inger Elgstrøm og Ellen Ernst, også kaldet moster Ellen, begyndte at fabrikere chokolade på 4.sal og solgte det i butikken. Moster Ellen, som stadig levede, da Tina overtog butikken, gav råd om opskrifter og sortiment.

”Moster Ellen sagde, ”at kokos er en billig smag”. Det var fordi, kokos var en erstatning, fordi det var svært at få chokolade under krigen, og så havde hun erfaring for man skulle ”skrabe nougatpapiret, for det er dér, fortjenesten ligger”. Nougat var dyrt, ligesom marcipan og chokolade ”, fortæller Tina

Det kræver håndelag, når de gamle chokoladeforme skal i brug, flødebollerne skal dyppes og bestillinger på sørøverskibe, violiner og babyer skal formes i marcipan og chokolade. I de sidste år er lakrids og hindbær i chokoladen blevet meget populært, ligesom pebernødder med chokoladeovertræk. Men selvfølgelig skal den traditionelle julemarcipangris være der, og er man ikke til gris, så kan Tina også byde på en isbjørn.

I anledning af 90års dagen udgiver Tina Jacobsen bogen: ”Frederiksberg Chokolade”, med chokoladehistorier og opskrifter, ligesom der fremstilles chokolader, trøfler og karameller som i gamle dage.