Hos HannemannLund på Værnedamsvej

På livlige Værnedamsvej ligger HannemannLund – billedkunstnerne og ildsjælene Mette Hannemann og Jesper D. Lunds galleri og kunstneriske legeplads.

Stearinlyset er tændt, der er brød på bordet og på væggene hænger malerier, både Mettes og Jespers og nogle, de har lavet i fællesskab. I det store vindue ud til gaden står et staffeli med et af deres fælles malerier. Her er en hjemlig atmosfære, man føler sig velkommen og inviteret til at komme indenfor og tæt på billederne og de to kunstnere. Det har netop været en af kongstankerne for Mette og Jesper med stedet: ”Vi ønskede et sted, hvor vi både kunne arbejde med vores ting og samtidig åbne op for verden og publikum. Som billedkunstner er du ofte afskåret fra kontakt til dit publikum. Du står alene i dit ateliér og arbejder og dit galleri sørger for at vise og sælge kunsten. Vi ønskede en tættere kontakt med folk, at få et vindue ud til verden og samtidig invitere andre indenfor. Og vi oplever, at folk i høj grad kommer indenfor og er nysgerrige. De kan se, at her roder og at vi går rundt og arbejder og det virker afvæbnende”, fortæller de, da vi har sat os med en kop kaffe og kig til både billeder og gadelivet på Værnedamsvej.

Livet i gaden
Og Værnedamsvej spiller en stor rolle. Det er på ingen måde et tilfælde at HannemannLund ligger her. Mette og Jesper har boet i gaden i en årrække og de beskriver den som en  landsby med sin helt egen stemning og gadeliv. Folk kender hinanden og kommer hinanden ved. Her er et mylder af mennesker, biler der dytter og folk, der handler vin, ost og chokolade, går på café eller får ordnet sko hos Carstens skoservice. Her bliver grinet og talt og givet beskeder på mange sprog, især fransk, for her ligger den franske skole og børnene og deres forældre medvirker ifølge Mette og Jesper i høj grad til stemningen og fornemmelsen af et øjeblik at være i Paris. 

Så da muligheden bød sig for at åbne ateliér og showroom lige her, var Mette og Jesper derfor heller ikke meget i tvivl. For Mette gik den største tvivl på, om hun ville kunne håndtere den åbenhed mod gaden og dialog med publikum, som samtidigt var en del af ønsket om og ideen med at åbne stedet. ”Jeg har også brug for at kunne trække mig tilbage og koncentrere mig om kun at male, men det fungerer fint, for jeg arbejder primært herude i baglokalet, mens Jesper er ude i det store rum mod gaden, hvor vi også udstiller, eller han går over på den anden side af gaden, hvor vi for nylig fik mulighed for at bruge et rum som atélier”.

Så her eksperimenterer Jesper med maling og pensler, mens Mette tegner og maler i baglokalet og laver de gouacher med gadelivet som motiv, der bliver trykt som eftertragtede plakater til Værnedamsvejens markeder.

Det er blandt andre Mette og Jesper, der har været drivkræfter i etableringen af de velbesøgte og stemningsfulde gademarkeder på Værnedamsvej: Forårsmarked i maj, høstmarked i september og julemarked i december. Der bliver lukket af for trafik en enkelt dag og hele gaden forvandles til et marked med boder og varer fra forretningerne på Værnedamsvej og nærområdet.

En legestue
Mette og Jesper har fra begyndelsen også lavet udstillinger med andre kunstnere og happenings og aktiviteter i butikken – primært med andre kunstnere, som også har deres gang i gaden. Det vil de gerne blive ved med, for det giver en særlig energi og ting opstår, når andre kunstnere indtager rummet med billeder, musik eller oplæsning. Men de er også blevet mere bevidste om, at det er en butik, de har, og at det skal hænge sammen økonomisk, så i fremtiden vil de forsøge at have lidt mere fokus på egne ting og egne udstillinger. Også for stadig at have overskud til de skæve indfald og spontane idéer, for udstillingerne med andre kunstnere giver også en særlig dynamik til stedet. Og som Jesper siger: ”Dybest set er det her jo vores legestue. Vi sætter reglerne og det giver en frihed til at lave noget med dem, vi synes, det er sjovt at lege med”.